Posted on: 10 května, 2023 Posted by: Monika Comments: 0

Sicilská Caponata je velmi chutná příloha bohatá na zeleninové přísady, hodí se velmi dobře k pokrmům na bázi masa, ryb, vajec, ale díky zelenině je ideální i pro vegetariány .

Základními surovinami jsou lilek, cherry rajčata, cibule, zelené olivy, kapary, celer a bazalka.

Zelenina se smaží a pak se restuje na pánvi s cukrem a octem; které dodávají typickou sladkokyselou chuť!

Caponata z lilku se velmi snadno vaří a je velmi rychlá!


Jednoduše použijte čerstvé suroviny prvotřídní kvality. nakrájejte lilky a různé druhy zeleniny na malé kousky a dodržujte pořadí vaření uvedené v postupu!
Pár kroků a přinesete na stůl dokonalou Caponatu krémovou, voňavou, neuvěřitelně chutná!

Stejně jako ostatní sicilské speciality se skvěle hodí jako vegetariánská příloha k pokrmům všeho druhu:

od druhého chodu masa, ryby, klasické pěnice sardinky, vejce, sýry; stejně jako Peperonata, i Caponata může být podávána teplá i studená! A je také vynikající k plnění sendvičů, pizzy, focaccias, studených těstovin, crostoni, bruschetty a jako předkrm!

Recept pro 4 osoby

  • 500 g lilku
  • 150 g datterini nebo cherry rajčat
  • 100 g cibule
  • 100 g celeru
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 80 g zelených oliv (čistá váha vypeckovaných)
  • 1 polévková lžíce kaparů (nejlépe těch v soli odsolených pod vodou)
  • Bio extra panenský olivový olej
  • Bazalka
  • 1 velká lžíce cukru
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • 50 g předem opražených piniových oříšků (volitelně)
  • olej na smažení podle chuti

Jak vyrobit Caponatu

Podívat se můžete i na VIDEO

Nejprve si očistíme zeleninu, nakrájíme lilek, celer a cherry rajčata na kostičky.

Na pánvi opečte lilky na hojném množství slunečnicového oleje a osmahněte je.

Dobře sceďte a dejte stranou.

Na pánev přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli spolu se 2 lžícemi bio extra panenského

olivového oleje a opékejte 2 minuty.

Přidejte rajčatový protlak, nechte 1 minutu vařit a přidejte celer.


Poté přidejte dříve vypeckované zelené olivy, solené kapary (propláchnuté ve vodě) a cherry rajčata.


Vařte asi 3 minuty na mírném plameni.

Přidejte osmažené lilky, pár lístků bazalky a vařte další 2 minuty.

Nakonec přidejte lžíci cukru, ocet, nechte odpařit na prudkém ohni, přidejte sůl a piniové oříšky, které jste předtím pár minut opékali na pánvi.

Sicilská Caponata je připravena!

Leave a Comment