Sicilská Caponata je velmi chutná příloha bohatá na zeleninové přísady, hodí se velmi dobře k pokrmům na bázi masa, ryb, vajec, ale díky zelenině je ideální i pro vegetariány .
Základními surovinami jsou lilek, cherry rajčata, cibule, zelené olivy, kapary, celer a bazalka.
Zelenina se smaží a pak se restuje na pánvi s cukrem a octem; které dodávají typickou sladkokyselou chuť!
Caponata z lilku se velmi snadno vaří a je velmi rychlá!
Jednoduše použijte čerstvé suroviny prvotřídní kvality. nakrájejte lilky a různé druhy zeleniny na malé kousky a dodržujte pořadí vaření uvedené v postupu!
Pár kroků a přinesete na stůl dokonalou Caponatu krémovou, voňavou, neuvěřitelně chutná!
Stejně jako ostatní sicilské speciality se skvěle hodí jako vegetariánská příloha k pokrmům všeho druhu:
od druhého chodu masa, ryby, klasické pěnice sardinky, vejce, sýry; stejně jako Peperonata, i Caponata může být podávána teplá i studená! A je také vynikající k plnění sendvičů, pizzy, focaccias, studených těstovin, crostoni, bruschetty a jako předkrm!
Recept pro 4 osoby
- 500 g lilku
- 150 g datterini nebo cherry rajčat
- 100 g cibule
- 100 g celeru
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 80 g zelených oliv (čistá váha vypeckovaných)
- 1 polévková lžíce kaparů (nejlépe těch v soli odsolených pod vodou)
- Bio extra panenský olivový olej
- Bazalka
- 1 velká lžíce cukru
- 2 lžíce bílého vinného octa
- sůl
- 50 g předem opražených piniových oříšků (volitelně)
- olej na smažení podle chuti
Jak vyrobit Caponatu
Podívat se můžete i na VIDEO
Nejprve si očistíme zeleninu, nakrájíme lilek, celer a cherry rajčata na kostičky.
Na pánvi opečte lilky na hojném množství slunečnicového oleje a osmahněte je.
Dobře sceďte a dejte stranou.
Na pánev přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli spolu se 2 lžícemi bio extra panenského
olivového oleje a opékejte 2 minuty.
Přidejte rajčatový protlak, nechte 1 minutu vařit a přidejte celer.
Poté přidejte dříve vypeckované zelené olivy, solené kapary (propláchnuté ve vodě) a cherry rajčata.
Vařte asi 3 minuty na mírném plameni.
Přidejte osmažené lilky, pár lístků bazalky a vařte další 2 minuty.
Nakonec přidejte lžíci cukru, ocet, nechte odpařit na prudkém ohni, přidejte sůl a piniové oříšky, které jste předtím pár minut opékali na pánvi.
Sicilská Caponata je připravena!