Posted on: 3 května, 2023 Posted by: Monika Comments: 0

Na Sicílii se olivovník pěstuje téměř všude, ale pouze několik oblastí je relevantních pro pěstování a pro zvláštní vlastnosti oleje, které jsou chráněny a posíleny chráněným označením původu.

Označení původu uznávaná pro sicilský extra panenský olivový olej jsou:

DOP Valle del Belice, DOP Monti Iblei, DOP Val di Mazara, DOP Valli Trapanesi, DOP Etna a DOP Valdemone.

Přečtěte si také všechny výhody extra panenského olivového oleje

DOP Valle del Belice

První lidská sídla v této oblasti pocházejí z doby starověké kolonie Magna Graecia, založené Megařany v 7. století před naším letopočtem. C. Místní obyvatelé, Selinuntini, pěstovali a množili olivovníky kolonizací údolí a úrodných území ve vnitrozemí kolem řek Modione a Belice.

Starobylé kamenné mlýnské kameny nalezené v Selinunte, poblíž chrámu „E“ (pocházející z 5. století před naším letopočtem), svědčí o tom, že BIO EVO extra panenský olivový olej byl od té doby velmi rozšířený.

Oblast produkce se nachází v údolí Belice a konkrétněji zahrnuje území Castelvetrano, Campobello di Mazara, Partanna, Salaparuta, Santa Ninfa a Poggioreale. Pokrývá přibližně 12 000 hektarů, kde se rozšířil především kultivar Nocellara del Belice. Bohatství pochází z POLYFENOLŮ


Místo toho mají menší význam kultivary Biancolilla, Giarraffa, Cerasuola, Carbucia (synonymum Biancolilla), Santagatese, Ogliarola Messina.

Valle del Belice DOP olej se vyrábí hlavně z oliv Nocellara del Belice.

DOP Monti Iblei

Pěstování olivovníků v této oblasti je velmi staré. Legenda připisuje první základy techniky získávání oleje z plodů olivovníku athénskému Aristaeovi, a to natolik, že chrám v Syrakusách je inspirován právě „trappito“ (olivový mlýn), na počest olivovníku.

Oblast produkce se rozprostírá přes pohoří Iblei, většinou na náhorních plošinách mezi provinciemi Syrakusy, Ragusa a Catania. Vymezené území sestupuje na východ k zálivu Noto, na jihozápad k nejjižnějšímu okraji Sicílie, na sever k rovině Catania.

Celková plocha oblasti DOP se odhaduje na přibližně 19 000 hektarů, přičemž se zde nachází přibližně

22 000 olivových farem.

Ve specifikaci výroby se rozlišuje osm dalších zeměpisných označení: Monte Lauro, Val d’Anapo, Val Tellaro, Frigintini, Gulfi, Valle dell’Irminio, Calatino, Trigona-Pancali .

Specifikace, specifická pro každou další zeměpisnou zmínku, se týká především kultivarů Tonda iblea, Moresca a Nocellara etnea a v menší míře dalších místních kultivarů nebo genotypů.

Přečtěte si také všechny výhody extra panenského olivového oleje

DOP Val di Mazara

Označení odkazuje na popravčí (provincie) normanské éry, která rozdělila Sicílii na tzv. údolí: Val di Mazara, Val di Noto a Valdemone.

Historické informace o rozšíření olivovníku v této oblasti jsou velmi staré a zaměňují se mezi mytologií a historií.

Historické důkazy poskytují nálezy v pohřebních rouchách sicanského věku.

Nejhmatatelnější svědectví však podávají tisíce let staré exempláře, které lze snadno potkat na venkově Agrigento (Sciacca), kde je také bohatá genetická variabilita a často dosud málo známé kultivary oliv.

Výrobní plocha pokrývá přibližně 35 000 hektarů. V provincii Palermo a v oblasti Agrigento je rozmístěno asi 30 000 olivových farem v obcích: Alessandria della Rocca, Burgio, Calamonaci, Caltabellotta, Cattolica Eraclea, Cianciana, Lucca Sicula, Menfi, Montevago, Sambuca di Sicilia, Santa Margherita del Belice, Ribera, Sciacca, Villafranca Sicula.

Odrůdy povolené výrobními předpisy jsou: Biancolilla, Cerasuola, Nocellara del Belice, které mohou samostatně nebo společně přispívat minimálně 90 %, dalších 10 % může pocházet z jiných původních kultivarů.

Proč používat extra panenský olivový olej denně? Čtěte ZDE

DOP Valli Trapanesi

Od starověku se olivy používaly v místních potravinách a od 4. století před naším letopočtem. C., v západní Sicílii, byly největší olivy ošetřeny solí a kalem a konzervovány ve stejném oleji, jak mnoho latinských komedií vypráví o velkých olivách Erice konzervovaných v bylinkovém solném nálevu.

Olivový olej byl proto vždy přítomen na stolech Sicilanů a později i římských vlastníků půdy. Ten ve velkostatcích, na něž byla provincie Sicílie rozdělena, získával olej také z divokých a trpasličích olivovníků.

Výrobní oblast pokrývá přibližně 6 000 hektarů a pokrývá obce: Alcamo, Buseto Palizzolo, Calatafimi, Castellammare del Golfo, Custonaci, Erice, Marsala, Mazara del Vallo, Paceco, Petrosino, Poggioreale, Salemi, San Vito lo Capo, Trapani, Valderice a Vita.

Extra panenský olivový olej Valli Trapanesi DOP se vyrábí z oliv kultivarů: Cerasuola a Nocellara del Belice, samostatně nebo společně, v každém případě nejméně z 80 %.

DOP Valdemone

Tento DOP vezme jméno jednoho ze tří giustieriati, na které byla Sicílie rozdělena v normanské éře. Pěstování oliv se ve Valdemone rozšířilo již na konci 15. století, o čemž svědčí první lisovny oleje vysazené v Castell’Umberto a ve feudální obci Samperi.

Zemědělská krajina oblasti je velmi charakteristická, vyznačuje se drsnou orografií, ve které je jasně identifikován pobřežní a pahorkatinný pás.

Výrobní oblast o rozloze přibližně 35 000 hektarů zahrnuje celou Messinu, s výjimkou pohoří Peloritani a Nebrodi, zejména území Floresta, Malvagia a Mojo Alcantara.

Kultivary povolené specifikací jsou Santagatese a Ogliarola z Messiny a sekundárně Minuta, Olivo di Mandanici, Nocellara z Messiny, Ottobratica, Brandofino, Verdello a San Benedetto.

Přečtěte si také všechny výhody extra panenského olivového oleje

Proč používat extra panenský olivový olej denně? Čtěte ZDE

Leave a Comment