Posted on: 22 března, 2023 Posted by: Monika Comments: 0

Co jsou?

Polyfenoly jsou třídou bioaktivních molekul přítomných v různých množstvích v potravinách rostlinného původu, zejména v extra panenském olivovém oleji, hořké čokoládě a některých nápojích, jako je čaj, káva a červené víno.

Významný přínos polyfenolů lze získat následováním modelu „středomořské stravy“, která se, jak známo, vyznačuje vysokou spotřebou ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin, olejnatých semen a extra panenského olivového oleje spolu s mírnou množství vína.

Vědecká literatura o studiu středomořské stravy má tendenci zdůrazňovat pozitivní účinky polyfenolů na lidské tělo, protože plní specifickou funkci proti stárnutí buněk.

Rostliny produkují v přírodě polyfenoly pro své přežití; jejich funkcí je zejména chránit rostliny před oxidačním rizikem, které představuje sluneční záření a další činitelé životního prostředí.

Z tohoto důvodu přispívají k zachování organoleptických vlastností potravin a nápojů rostlinného původu, jako je olivový olej a červené víno, ak jejich možným příznivým účinkům na lidské zdraví.

Z chemického hlediska se vyznačují přítomností jednoho nebo více fenolových kruhů s jednou nebo více hydroxylovými skupinami spojenými s kruhem, což je činí spolu s dalšími sloučeninami odpovědnými za barvu mnoha druhů ovoce.

Prospěšné aktivity

Přírodní polyfenoly přítomné v potravě, pokud jsou přijímány pravidelně a spolu s vyváženou stravou, mohou přispět k prevenci patologických stavů, jako jsou: kardiovaskulární onemocnění, rakovina tlustého střeva, poruchy jater, obezita a cukrovka. Polyfenolům je také připisováno mnoho dalších nutričních vlastností.

Konkrétně jsou považovány za užitečné pro řadu činností:

  • mají antioxidační a protizánětlivé účinky
  • upravuje sekreci detoxikačních enzymů
  • vyrovnává činnost hormonálního metabolismu
  • stimuluje imunitní systém, antibakteriální a antivirovou aktivitu
  • mají hypoglykemickou funkci

Nedávná studie o polyfenolech obsažených v extra panenském olivovém oleji také přisoudila značný význam schopnosti snižovat riziko cukrovky. Studii v italštině si můžete přečíst zde.

Polyfenoly přítomné v extra panenském olivovém oleji

Hlavními polyfenoly obsaženými v extra panenském olivovém oleji jsou hydroxytyrosol a oleuropein, dvě molekuly s antioxidačními vlastnostmi uznávanými vědeckým světem.

Nedávná studie totiž potvrdila schopnost polyfenolů olivového oleje snižovat celkovou cholesterolémii (v průměru -4,5 mg/dl) a zvýšit HDL cholesterol (v průměru o 2,37 mg/dl).

Polyfenoly olivového oleje přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidativním stresem – 20 g oleje (2 polévkové lžíce) denně konzumované v syrovém stavu v rámci pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu vám umožní dosáhnout indikovaného příznivého účinku.

Zjistěte, jak koupit extra panenský olivový olej plný polyfenolů.

Tyrosol, hydroxytyrosol a oleuropein jsou široce zastoupeny v oleji EVO.

Právě přítomnost těchto sloučenin dodává oleji EVO jeho charakteristickou hořkou chuť a brnění na jazyku. (hořký a pikantní).

Určení jejich přítomnosti a druhu je nezbytně nutné pro dobré hodnocení kvality olivových olejů.

Fenolové látky úzce souvisejí se stabilitou a organoleptickými vlastnostmi potraviny a pomáhají jí zůstat v průběhu času nezměněny.

Ve skutečnosti polyfenoly blokují proces autooxidace.

KDYŽ JE OLEJ BOHATÝ NA ANTIOXIDÁNTY?

Extra panenský olivový olej má obecně proměnlivý obsah polyfenolů v důsledku mnoha faktorů.

Obecně platí, že přítomné množství určuje jeho kvalitu, sklon k oxidaci, ale také obsah látek prospěšných našemu tělu.

Pro získání dobrého extra panenského olivového oleje je velmi důležité dodržovat správné chování ve všech fázích výroby. Konkrétně podmínky, které zaručují vysoké procento polyfenolů, jsou:

  • Olivy musí být zdravé
  • Sklizeň oliv (nejlépe bio) se musí provádět na začátku zrání oliv, kdy jsou ještě zelené.
  • Lisování musí proběhnout v co nejkratším čase, nejlépe ihned po sklizni.
  • Skladování musí být prováděno v prostředí izolovaném od kyslíku

Na trhu je mnoho druhů EVO oleje, ale ne všechny se pyšní zdravými vlastnostmi, které jsme popsali výše.

Pouze společnosti, které kladou kvalitu na první místo, se mohou pochlubit olejem se všemi přínosy pro zdraví.

Například olej Le Valli se získává díky práci zkušených farmářů a zkušených olejářů.

Lisování ihned po sklizni v naší firemní lisovně oleje je jednou z vlastností, díky kterým je olej Sarra opravdovým, organickým jídlem, které nám pomáhá zůstat fit.

PRO ZJIŠTĚNÍ VÍCE O JAK VYRÁBÍME NÁŠ OLEJ KLIKNĚTE ZDE

Leave a Comment