Olivový olej je díky své příjemné chuti, která umožňuje jeho použití v syrovém stavu i při vaření, tou nejlepší volbou, pokud jde o koření. Ale kromě toho, že je olivový olej velmi uznávanou potravinou, je nejzdravější olej.
Každý ví, jak je důležité jíst zdravou, přirozenou stravu, abychom mohli žít šťastně a zdravě. Pestrá strava je vždy základem zdravé výživy. Není pochyb o tom, že ovoce a zelenina jsou přirozené a zdravé potraviny, ale existuje mnohem více potravin, které jsou přehlíženy, ale také má podobné vlastnosti. Olivový olej extra panenský je jedním z nich.
Potvrzují to některé výzkumy provedené odborníky z nemocnice St. Michael’s Hospital v Torontu ve Spojených státech. Extra panenský olej podle výzkumu zvyšuje hladinu proteinu zvaného ApoA-IV, jehož funkcí je kontrolovat krevní destičky – buňky, které pomáhají zastavovat krvácení a mohou způsobit trombózu nebo dokonce infarkt – buňky, které pomáhají předcházet krvácení.
PROSPĚŠNÉ VLASTNOSTI EXTRA PANENSKÉHO OLIVOVÉHO OLEJE
Srdce zdravé: Díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin je extra panenský olivový olej prospěšný pro zdraví srdce a kardiovaskulárního systému. Snižuje riziko trombózy, mrtvice, srdečního infarktu a rakoviny.
Dobré pro cukrovku: Prudký nárůst hladiny cukru v krvi těsně po jídle výrazně snižuje extra panenský olivový olej. Tento objev učinil Francesco Violi z katedry interního lékařství a lékařských specializací římské univerzity La Sapienza.
Analgetikum a protizánětlivé účinky: Oleocanthal, molekula obsažená v oleji, má na naše tělo účinky podobné ibuprofenu. Přestože výzkum těchto vlastností stále probíhá, brzy budou učiněna skutečná zjištění.
Kosmetické vlastnosti: Výhody této mimořádné potraviny přesahují pouhé zlepšení našeho fyzického zdraví a ovlivňují také to, jak vypadáme. Olivový olej je dobře známý pro svou schopnost zabránit krepatění vlasů. Antioxidační, změkčující a vyživující složky čistého olivového oleje se uvolňují při použití v balení nebo v kombinaci s jinými oleji. Tyto složky jsou absorbovány našimi těly a cirkulují, což poskytuje výhody celému tělu. Základem středomořské stravy, kde se vyšší životní úrovně dosahuje prostřednictvím výživy, je extra panenský olivový olej. Ve skutečnosti lidé žijí déle v Itálii a Řecku, tedy v zemích, které konzumují nejvíce extra panenského olivového oleje. Není divu, že se také nazývá „elixír života“.
DOBRÉ DO DIETY: Má nejlepší poměr tuku ze všech koření a je koncentrovaný na vitamíny a minerály.
Pomáhá při trávení: Díky svým mírným laxativním vlastnostem napomáhá zdraví žaludku a střev a je vysoce stravitelnou potravinou.
Anti-aging: Extra panenský olivový olej je přirozeným zdrojem vitamínu E, silného antioxidantu, který chrání naše buněčné membrány před procesy stárnu.