Příprava lahodné focaccie není složitá, stačí použít naše produkty a připravíte skvělé focaccie.
Recept na pánev cca 30 x 25 cm:
510 g hladké mouky typ 00
10 g mořské soli
20 g čerstvého droždí
455 g vlažné vody (použijte váhu)
Extra panenský olivový olej VitaDolce
VitaDolce Bazalkové pesto
Rozmarýn
Metoda:
Do mísy dejte mouku a přidejte sůl.
Droždí rozdrobte v hrnečku s pomocí trochy mouky a zredukujte na kaši.
Přilijeme asi 10 ml vody a necháme vzejít kvásek.
Asi po 15 minutách přidejte kvásek k mouce a vodě.
Míchejte, dokud nevznikne lepivé těsto a povrch těsta lehce potřeme olivovým olejem.
Nádobu zakryjte velkým ubrouskem nebo ještě lépe igelitem a dejte na 12 hodin do lednice.
Pánev potřete olivovým olejem.
Vyjměte těsto z lednice a sloupněte ho ze strany mísy. Těsto se dobře vyrovná. Znovu ho srolujte do tvaru koule. Umístěte nerovnou kouli do středu jezírka a pevně ji zabalte. Nechte kouli odpočívat 3 až 4 hodiny v závislosti na teplotě ve vaší kuchyni.
Těsto je připravené ke zdobení a pečení poznáte, když se celé rozlije po stranách a začnou se na něm tvořit bublinky.
Zapněte troubu na 215 stupňů – horní a spodní ohřev nebo 200 stupňů ventilátor.
Focacciu zalijeme 2 lžícemi olivového oleje a opatrně rozetřeme po celém povrchu.
Namažte si prsty a udělejte dírky a natřete na těsto pár lžícek pesta. Vytvoří se nějaké bublinky.
Focacciu ozdobte rozmarýnem. Vytvořte ozdoby pomocí plátků sušených rajčat.
Umístěte plech do středu trouby a pečte 25 až 30 minut, dokud není vršek zlatavý a křupavý.
Focacciu vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Můžete podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout a udělat si sendvič.
Focacciu snadno osvěžíte opečením z obou stran na pánvi nebo upečením v troubě.
Dobrou chuť